How does democratic economy work? In democratic economy, the economy applies the same principles as democratic politics to politics. The…
Artikkelit
The Basics of the Basic Income
Technological developments and the automation of production mean that less and less labor is needed every year to produce the…
Market Economy Solved
2001. In this article I am addressing the idea and contents of a market economy; what is it for and…
Kunnat ja kilpailuttaminen
2005. Kilpailuttamisen pitäisi olla kuntien oma asia. Viime aikoina kunnat ovat joutuneet ongelmiin hankintojensa kilpailuttamisessa ja uusia vaikeuksia on odotettavissa:…
Demokraattinen yhteiskunta
2003. Laaja ja perusteellinen kirjoitus, jossa käsitellään käsitellään kahta tämän ajan keskeistä yhteiskunnallista ongelmaa: rikkaiden ja köyhien välisen kuilun syvenemistä…
Globaalista demokratiasta
2002. Puheenvuoro ATTACin keskustelupalstalla. Lähetetty myös asiaa työkseen pohtiville Teivo Teivaiselle, Heikki Patomäelle ja Mika Rönkölle. On hyvä, että globalisaation…
Historian loppu?
2001. Yritys vakuuttaa Helsingin Sanomien lukijoille, että historian lopusta kannattaa ajatella eri tavalla kuin Fukuyama. Ei vakuuttanut edes HS:n toimittajia.…
Lyhyt teoria markkinoiden kehittymisestä
2002. Miten valtakilpailu ymmärretään markkinoiksi ja yhteiskunnallinen kehitys markkinasääntöjen muutokseksi. Tiivistelmä Tämän kirjoituksen mukaan vapaiden markkinoiden toiminnalliset ehdot on tähän…
Nöyryys on herrojen keksintö
2002. Kommentti ja kirjeenvaihto koskien Paul Lillrankin kolumnia Talouselämä lehdessä. Kun tuotantotalouden professori, joka työkseen opettaa ihmisiä mahdollisimman tehokkaiksi tuottajiksi,…
Spekuloinnin hyödyllisyydestä
2001. Kommentti Jouko Ylä-Liedenpohjan kirjoitukseen Tobin-vero pintaa syvemmältä Tieteessä tapahtuu lehdessä. Puuttumatta tässä sen enempää Tobinin veroon, jonka hallinnollisista vaikeuksista…
Puheenvuoroja Attacin keskustelupalstalla
2001. Selviä vastauksia vaikeisiin kysymyksiin. 17.5.2001 Ei hyvältä näytä Esitin toiveikkaana tällä palstalla noin viikko sitten hyvin perustellun esityksen siitä,…
Taloudellisen demokratian puolesta
2001. Kirjoituksessa esitetään ehdot uusliberalistista taloutta vastustavan kansanliikkeen, esim. Attacin, ohjelmalle. Kun Attacille – tai mille tahansa poliittiselle, ihmisten toimintatapoja…
Kapitalismin musta kirja
2001. Kriittisen korkeakoulun luento sarjassa suuret aatteet. Kommunismin musta kirja on kaikille tuttu – riippumatta siitä onko tutustunut juuri tämän…
Liberaali tapa tasata tuloeroja
2001. Tuloerokeskustelu käy kuumana, mutta tässä esitettyä mallia tuloerojen teoreettisesta perustasta on vaikea saada mukaan keskusteluun. Kasvavat tuloerot ovat olleet…
Voidaanko historiasta oppia?
2001. Lieventävätkö kauniit ihanteet surkean toteutuksen moraalista tuomiota? Kommunismin mustan kirjan kirvoittamaa keskustelua. Vihdoinkin aletaan lähestyä tällekin päivälle tärkeitä kysymyksiä,…
Valtiovarainministeri Niinistölle
2001. Niinistö ihmetteli, miten joidenkin rikastuminen voisi olla onnettomuus suomalaiselle yhteiskunnalle. Tässä vastaus. Valtiovarainministeri Niinistö aloitti Helsingin Sanomissa vilkkaan keskustelun,…
Globalisaatio ja hitlerjugend
2000. Kommentti Paul Lillrankin kolumniin Talouselämä-lehdessä, jossa hän väittää globalisaation vastustajia nykyajan hitlerjugendiksi. Paul Lillrank on varmaan oikeassa siinä (Talouselämä…
TuTu-seuran sähköpostilistalle
2000. Muutamia kirjeitä Tulevaisuuden tutkimuksen seuran talouskeskusteluun. 15.5.2000 Kiitos Jirille ja Kallelle kannustuksista jatkaa ajatusteni esittelyä. Kannustusta tarvitaankin, sillä keskusteluilmapiiri…
Emergenssimallin yhteiskunnallinen ulottuvuus
2000. Jos maailma on yhtä, psyykkiset ja fyysiset ilmiöt ovat samoja ja mielekkyys on yhtä perustava käsite kuin materiakin. Mutta…
Onko osakesijoittaminen varkautta?
2000. Osakeyhtiöjärjestelmä on muutettava eettisemmäksi. Julkaistu Hesarin yleisönosastossa. Viime aikoina varsin moni on joutunut J. P. Roosin tavoin (H.S. 9.4.2000)…
Liberalismista
2000. Kritisoin Kari Saastamoisen ja Risto Harisalon Tieteessä tapahtuu lehdessä esittämiä ajatuksia liberalismista — ilmeisesti liiaksikin, sillä mielipidettä ei julkaistu.…
An open letter to the WTO
2000. An effort to get a world-wide organization to recognize the malfunction of a world-wide economic competition. Although I am…
Mitä Castells ei tiedä – eli mitä tälle kaikelle voidaan tehdä
2000. Ehdotus Hesariin, jatkoksi laajaan artikkeliin Castellin ajatuksista. ”Minun tehtäväni on yrittää ymmärtää maailmaa, mutta on ihmisten oma asia muuttaa…
Kirje Eero Ojaselle
1999. Kirje Eero Ojaselle vuosituhannen viimeisenä päivänä. Kansantaloustieteen ja maailmantaloustieteen erosta. Terve Eero, Sain viimeisen kirjasi joululahjaksi ja luin sen…
Reilua taloutta?
1999. Pitääkö talouden olla reilua vai tehokasta? Toimittaja Teija Sutinen kysyi (HS 14.11.99) Rahoitustarkastuksen toimistopäällikkö Kaj Blomsterilta: ”Piensijoittaja joutuu maksamaan…
Vastuun vaikeat kuviot
1999. Kommentti Heikki Ylikankaan kolumniin Suomen Kuvalehdessä 21/99. Heikki Ylikangas kirjoittaa (SK 21/99) yksilön vastuusta yhdistäen kaksi ajatusta yhdeksi eettiseksi…
Kapitalismi ja moraali
1999. Kommentti Sixten Korkmanin kolumniin Suomen Kuvalehdessä 20/99. Sixten Korkman kysyy (SK 20/99), mitkä ovat markkinatalouden tai kapitalismin arvoperusteet. Sitten…
Nukkuvien puolustus
1999, julkaistu Talouselämässä. Arvostellaan Paul Lillrankin ko. lehdessä vaalimaa oppia kovan markkinatalouden eduista. Paul Lillrankin tavoin (Talouselämä 13/99) minäkin olen…
Reformistisen perinteen kannatus
1999. Suomen piispat antoivat alkuvuodesta julistuksen, jossa he painottivat eettisen talouden merkitystä. Vastineessa osoitan, miten ostajien puolelta vapaat markkinat toteuttavat…
Kaksi markkinataloutta
1999. Kommentti Mikko Heikan kirjoitukseen uusliberalismista. Julkaistu Suomen Kuvalehdessä. Mikko Heikka on varmaankin oikealla asialla, kun hän arvostelee (SK 18.12.)…
Liberalismi vastaan kapitalismi
1999. Liberalismin vanhalle aatteelle löytyy järkevä tulkinta myös tänään. Kapitalistiset tai kuten jotkut sanovat uusliberalistiset markkinat näyttävät pahasti pettävän perimmäisen…
Do You Want a Third Way?
1998. An article defining a non-capitalist and non-socialist economy. Contribution to the discussion in the New Statesman concerning the third…
Suuri huijaus – miksi talous on umpikujassa ja mitä on tehtävä
1998. Kapitalismin väittäminen täydelliseksi markkinataloudeksi on ehkä historian suurin taloudellinen huijaus. Eräs tämän päivän muotihokemista on toteamus, että kapitalismi on…
If Smith Lived Today
1998. A comment to Jonathan Schlefer’s article in the Atlantic Unbound. Jonathan Schlefer asks in the Atlantic if our globalization…
A Letter to George Soros
1998. Inspired by Soros’ writings in which he criticises capitalism and introduces the concept of reflexibility. I’m afraid he didn’t…
Riposte to Kaplan
1998. My first participation in the internet conversation. A comment to Robert D. Kaplan’s article about the western democracy in…
Johdon optioiden eettisyys
1998. Johdon optiopalkkiot ovat nousseet yleiseen keskusteluun – ja tietenkin ne ovat rikkaiden mielestä välttämättömiä. Ovatko johdon optiopalkkiot eettisesti hyväksyttäviä?…
Työttömyys on taloudellisen sodankäynnin seuraus
1998. Työttömät ovat taloussodan uhreja, joita ei voida auttaa kuin talousrauhalla. Ei kelvannut Suomen Kuvalehteen. Ari Ojapelto ihmettelee Suomen Kuvalehdessä…
Perustulo on oikein
1996. Julkaisematon yleisönosastokirjoitus. Liian voimakkaasti vastoin HS:n pääkirjoituksen kantaa? Mielestäni H.S. esittää pääkirjoituksessaan 16 .7. hyvän analyysin perustulon ja ammattiyhdistysliikkeen…
Kirje Risto Penttilälle
1996. Yritys lähestyä poliittista puoluetta. Toistaiseksi tuloksetonta. Terve Risto, Talvisen keskustelumme jälkeen Eduskunnassa olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi uuden talousideologian tarpeellisuudesta.…
Aatteen vai aatteettomuuden aika?
Ehkä 1995. Yksipuolista keskustelua Matti Wuoren kanssa. ”Yksi merkki siitä, että aikamme on raskaana, on se että tällä hetkellä elämme…
Neutraali talous
1994. Kirjoitus on vastaus niihin epäilyihin, joita mm. Francis Fukuyama on suurten yhteiskunnallisten kertomusten kehittymiseen esittänyt. Lähetin sen Kanavaan ja Imageen,…
Globaali näkökulma talouteen
1993. Globaalissa taloudessa talouden rakenteellista kilpailupainetta on vähennettävä. Ei julkaistu Vihreässä Langassa. Nykyinen talouskriisi ei vaivaa suinkaan vain meitä vaan…
Miksi en äänestä
1992. Tyytymättömyyttä nykyisiin poliittisiin puolueisiin. Julkaistu Suomen Kuvalehdessä. Vaalien alla ihmetellään ja moititaankin ihmisiä, jotka eivät äänestä. Selitetään kuinka tärkeää…
Minulla on eettinen ongelma
1991. Liittyäkö EY:hyn vai ei; eettisen analogian kautta nähtynä. Naapurissamme asuu perheitä, jotka ovat lähteneet mielestäni eettisesti kyseenalaiseen yritykseen. He…
Kirje Pentti Malaskalle
1990. Onko eettistä kapitalismia olemassa? Tervehdys, Kiitos ystävällisestä kirjeestäsi ja siinä olleista kirjallisuusehdotuksista. Valitettavasti en ole vielä onnistunut saamaan käsiini…
Kirje Antti Vahteralle
1990. Mietelmiä vapaakaupasta. Antti Vahtera, Kiitos ystävällisestä vastauksesta ja Fred Pearcen artikkelista. Se on hyvä. Kirjoituksessa Pearce osoittaa esimerkkeihin nojautuen,…
Humanistisen yhteiskunnan ehdoista
1990. Onko humaania parantaa ihmistä vai järjestelmää? Julkaistu Uudessa Suomessa. Sosialistisen talouden haaksirikkoutuessa ja läntisenkin talouden kamppaillessa yhä vaikeampien luonto-ongelmien…
Kirje Matti Virtaselle
1990. Demokraattisen hallinnon ja sattumanvaraisuuden yhteyksistä. Terve, Kiitos kommenteistasi ja hyvästä kansalaispalkkakirjoituksestasi. Olin kyllä lukenut sen jo aikaisemminkin ja osaksi…
Missä sosialismi meni vikaan?
1989. Marxin hyvää tarkoittavasta mutta puutteellisesta teoriasta. Julkaistu HS:ssa. Eero Ojasen kirjoitus sosialismin raunioilta (HS 19.7.) on ajatuksia herättävä. Voisiko…
Kirje Eero Ojaselle
1989. Kommentteja Eero Ojasen kirjaan Filosofiat ja fasismi. Hyvä Eero, Kiitoksia kovasti kirjasta! Se on varsin hyvin kirjoitettu ja sanomaltaan…
John Rawlsin kritiikkiä
1989. Julkaistu Katsauksessa. On tärkeää tuoda esille ja arvioida erilaisia yhteiskunnallisia malleja. Tilanne tällä alueellahan on nykyisin siinä mielessä kummallinen,…
Ajattelun hyötysuhteesta
1988. Ehdotus kolumniksi päivälehteen – parin muun kirjoituksen kanssa. Ei mennyt läpi. Vaalien aikana käytiin vilkasta keskustelua demokratiasta. Hyvinvoivien yleinen…
Mitä on tehtävä luonnon kuormituksen vähentämiseksi?
1988. Tässä esitetty on lyhennetty ja kuvista puhdistettu versio kirjoituksesta – itse asiassa pienestä lehtisestä – jonka lähetin lähes sadalle…
Vihreä filosofia, jota ei ollutkaan
1988. Yritys ravistella Suomen Kuvalehteä ja yleistä mielipidettä, joka piti Pentti Linkolan ajatuksia äärimmäisen johdonmukaisina. Ei onnistunut. Miksi kalastaja Linkolan…
Miksi vihreiden sosiaalinen tilaus ei toimi
1988. Kävin joissain Vihreiden kokouksissa ja seurasin muutenkin liikkeen kehitystä. Julkaistu HS:ssa. Mielipidemittausten mukaan reippaasti yli puolet kansalaisista on huolissaan…
Onko tekniikan kehittyminen hyväksi?
1987. Mielipide, julkaistu HS:ssa. Kun keskustellaan luonnontieteen ja tekniikan kehityksen merkityksestä ihmisille ja kysytään, onko se hyväksi vai huonoksi —…
Onko maailmankuvan muutos hyvä vai huono asia?
1987. Aiheen kirjoitukseen sain nähtyäni vaikuttavan teatteriesityksen Galileo Galileistä. Kuinka samalla tavalla ihmiset suhtautuvatkaan maailmankuvan muutokseen aikakaudesta ja tieteellisestä kehityksestä…
Kirje Ilkka Niiniluodolle
1987. Yritys saada tieteellinen yhteisö kiinnostumaan uuden yhteiskuntajärjestelmän teoriasta. Ei vastausta. Ilkka Niiniluoto, Koska olet niin monessa yhteydessä korostanut sitä,…
Pari kirjettä Kanava-lehden päätoimittajalle
1987. Osoitus siitä rakenteellisesta vastustuksesta, jolla uusia näköaloja avaavaan kirjoitukseen suhtaudutaan. Tervehdys Seikko, Kuten ehkä muistat, lähetin kolmisen vuotta sitten…
Nykyisen alkemian toivottomuus
1987. Yhteiskunnallinen ohjaus on nykyajan alkemiaa: sillä ei ihmisiä voida jalostaa. Ohjauksen soveltumattomuus ihmismielen jalostamiseen Vanhaan aikaan uskottiin, että on…
Linkolan kritiikkiä
1986. Mielipidekirjoitus, ei julkaistu. Autoritaarisen vihreän linjan kritiikkiä. Helsingin Sanomien yleisönosasto Nyt kun vihreä liike näyttää olevan eräänlaisessa tienhaarassa ja…
Yksilön osa
1982. Lyhyt filosofinen perusta kaikille seuraaville valinnoille. Vielä kerran koko juttu uudestaan: Tavallisessa maassa on tavallinen mies, joka on tavallisesta…